G
Gebed (2 Uw Naam worde geheiligd)
Gebed (6 Vergeef ons onze schulden...)
Gebed (7 Leid ons niet in verzoeking...)
Gebed (8 Want Uw is het Koninkrijk...)
Gebed (dat God Zijn naam en kracht verheerlijke)
Gebed (in angst en nood) / benauwdheid
Gebed (in tijden van hooggaand zedenbederf)
Gebed (om bewaring op den weg der godsvrucht)
Gebed (om versterking in godsvrucht)
Gebed (om vrij te zijn van wereldsgezindheid)
Geloofsbelijdenis - belijdenis doen
Geween (door gejuich vervangen)
God is een Schild en Schuilplaats
Godsverheerlijking (Blijmoedige en volstandige -)
Goede vrijdag - lijden van Jezus
Goede werken | Vruchten van de Geest
Gebed (6 Vergeef ons onze schulden...)
Psalm 25 : 7
Gods verborgen omgang vinden
Zielen, waar Zijn vrees in woont;
't Heilgeheim wordt aan Zijn vrinden,
Naar Zijn vreêverbond, getoond.
d' Ogen houdt mijn stil gemoed
Opwaarts, om op God te letten;
Hij, die trouw is, zal mijn voet
Voeren uit der bozen netten.
Samenzang Psalm 25 Tekst en beeld Psalm 25
Gekoppelde kernwoorden
Gebed (6 Vergeef ons onze schulden...)
Geloofsbelijdenis - belijdenis doen
Kerkdienst (Bij het begin van de -)
Gebed (6 Vergeef ons onze schulden...)
De zesde bede van het Onze Vader, "Vergeef ons onze schulden, zoals ook wij onze schuldenaren vergeven," is een diep gebed van belijdenis en afhankelijkheid van Gods genade. Het erkent onze zondige aard en onze dagelijkse behoefte aan vergeving. Tegelijkertijd roept het op tot een houding van vergeving tegenover anderen, als een weerspiegeling van Gods vergeving aan ons.
Bijbelse achtergrond
-
Schulden als zonde:
- In Mattheüs 6:12 verwijst "schulden" naar zonden, de overtredingen van Gods geboden. Elke zonde is een schuld tegenover God, omdat het Zijn heiligheid en wet schendt. David verwoordt dit in Psalm 51:6: "U alleen heb ik gezondigd, en gedaan wat kwaad is in Uw ogen."
- Vergeving is een essentieel onderdeel van Gods genade. In Jesaja 1:18 zegt God: "Al waren uw zonden als scharlaken, ze zullen wit worden als sneeuw."
-
Vergeving en verzoening:
- Jezus benadrukt dat vergeving niet alleen ontvangen moet worden, maar ook gegeven. In Mattheüs 6:14-15 voegt Hij toe: "Want als u de mensen hun overtredingen vergeeft, zal uw hemelse Vader ook u vergeven. Maar als u de mensen hun overtredingen niet vergeeft, zal uw Vader uw overtredingen ook niet vergeven."
- Vergeving wordt mogelijk gemaakt door het verzoenende werk van Christus. In Kolossenzen 1:14 staat: "In Hem hebben wij de verlossing, door Zijn bloed, namelijk de vergeving van de zonden."
Gereformeerde traditie
De Heidelberger Catechismus (Zondag 51) legt uit dat deze bede vraagt om vergeving vanwege Christus’ verdienste en benadrukt dat wij onszelf geroepen weten om anderen oprecht te vergeven. Het wijst erop dat vergeving niet alleen een geschenk is, maar ook een plicht.
De Dordtse Leerregels (Hoofdstuk 5, Artikel 2) beschrijven dat zondaren, ondanks hun zwakheid en tekortkomingen, in Christus volkomen vergeving ontvangen. Dit geeft gelovigen moed om dagelijks vergeving te vragen.
Wat zeggen Matthew Henry en Kohlbrugge?
Matthew Henry benadrukt dat deze bede een dagelijkse oefening in nederigheid is. Hij wijst erop dat het erkennen van onze zonden en de behoefte aan vergeving een voorwaarde is voor geestelijke groei. Tegelijkertijd roept hij op tot het actief vergeven van anderen, als een teken van dankbaarheid voor Gods genade.
Kohlbrugge ziet in deze bede een diepe erkenning van onze totale afhankelijkheid van Gods genade. Hij legt uit dat alleen iemand die beseft hoe groot zijn eigen schuld is, in staat zal zijn anderen werkelijk te vergeven. Het ontvangen van vergeving brengt een geest van ootmoed en barmhartigheid voort.
Geestelijke betekenis
Deze bede is een krachtig getuigenis van Gods genade en de noodzaak van vergeving in het leven van een gelovige. Het herinnert ons eraan dat zonder Gods vergeving geen ware gemeenschap met Hem mogelijk is. Psalm 130:3-4 verwoordt dit prachtig: "Als U, HEERE, op de ongerechtigheden let, HEERE, wie zal staande blijven? Maar bij U is vergeving, opdat U gevreesd wordt."
Het tweede deel van de bede, "zoals ook wij onze schuldenaren vergeven," benadrukt de wederkerigheid van vergeving. Vergeving is niet optioneel, maar een essentieel onderdeel van het christelijke leven. Het leert ons om vrijgevig te zijn in genade, zoals God ons heeft laten zien in Christus.
Vergeving vraagt om een hart dat in nederigheid en liefde leeft. Het is een teken van de vernieuwde relatie met God, waarin we zowel ontvangen als geven. Tegelijkertijd nodigt het uit om onze hoop volledig te vestigen op Christus, in wie onze zonden worden uitgewist en ons hart wordt vernieuwd.
Het gebed "Vergeef ons onze schulden" is niet alleen een vraag, maar ook een belofte. Het verbindt ons met Gods genade en roept ons op om een kanaal van diezelfde genade te zijn in onze relaties met anderen.





.jpg)




