Enkele vragen die vaker gesteld worden rond psalmboek.nl

Vraag en antwoord

Vaker gestelde vragen

Er worden regelmatig vragen gesteld over met name het onderdeel Zingen op Psalmboek.nl. Hieronder worden enkele vaker voorkomende vragen beantwoord.

 

 

 


Geen speler

Ik zie geen speler onderaan de pagina's met psalmverzen. Nu kan ik de melodie niet afspelen.

De speler op Psalmboek.nl is maakt gebruik van Flash. Ziet u niets of alleen een rood kruisje, dan heeft u wellicht Flash Player niet geïnstalleerd op uw Pc. Dat kan gratis via Flash Player.


De speler doet het niet

De speler deed het eerst wel en nu niet meer. Wat kan er aan de hand zijn?

Als er geen speler staat of hij heeft het nooit gedaan, kijk dan bij de vraag 'Geen speler'. Heeft de speler het op de betreffende PC wel eens gedaan, maar nu niet meer, dan is er iets anders aan de hand. Dat is van een afstand moeilijk na te gaan. Toch enkele opmerkingen.

U kunt de pagina verversen / opnieuw laden door op F5 of Ctrl-F5 te drukken. Daarna klikt u op de speler. Als het goed is, ziet u dan dat de melodie geladen wordt doordat het schuifbalkje 'volloopt'. Wordt de melodie geladen, dan zou u geluid moeten horen.

Wordt de melodie niet geladen? Dan kan het zijn dat uw internetverbinding niet voldoende capaciteit heeft op het betreffende moment. Dat kan op school of thuis voorkomen als er teveel gedownload wordt op hetzelfde moment.

Wordt de melodie wél geladen maar hoort u toch geen geluid? U kunt dan kijken of de boxen nog wel aan staan. Wellicht heeft er iemand ongezien en of onbedoeld aan de boxen gezeten? Of misschien per ongeluk het geluid zo zacht gedraaid dat het niet hoorbaar is? En zitten de stekkertjes allemaal nog op hun plaats?

Ook middels de PC kan het geluid uitgezet of gedempt worden. Dat kunt u zien aan het icoontje van de luidspreker, rechts onderin de taakbalk. Als er een rood tekentje bij het icoontje staat, is het geluid 'gedempt'. U kunt dubbelklikken op het icoontje en het selectievenstertje bij 'alles dempen' uitvinken. Als dit allemaal correct staat, kunt u ook proberen of u andere geluiden kunt afspelen. Doen die het ook niet, dan is er technisch iets niet in orde. Dan wordt het tijd voor de handige buurman of het slimme neefje. Op school kunt u hiervoor naar de ICT-er.


Toonhoogte

Ik vind sommige melodieën nogal hoog.

Voor de ritmische versie is gebruik gemaakt van het koraalboek 'Dick Sanderman - ritmisch. De toonhoogte is niet hoog, maar zoals gebruikelijk in de meeste psalmboeken. De psalmboekjes van de GBS gebruiken vaak zelfs een hogere zetting, daar begint Psalm 116 bijvoorbeeld op een D, terwijl een C gebruikelijk is.

Bij de iso-ritmische is voor alle psalmen gebruik gemaakt van koraalboek Worp. Inderdaad worden daar soms vrij hoge zettingen gebruikt. Om die reden zijn een heel aantal psalmen verlaagd ingespeeld. Het betreft de psalmen 4, 24, 29, 36, 38, 51, 58, 59, 65, 78, 81, 94, 97, 100, 103, 105, 119, 122, 123, 129, 138, 141 en 147. Hierdoor is de hoogte nu gelijk aan de toonhoogte van de ritmische versie. Het is dus nog steeds de Worp-zetting, alleen voor de toonhoogte is 'Sanderman ritmisch' als uitgangspunt genomen.

Samenvattend: De toonhoogte is niet te hoog, maar zoals gebruikelijk bij samenzangbegeleiding in bijvoorbeeld kerken.


Tempo soms onregelmatig

Bij sommige psalmen lijkt het wel of het tempo van de melodie onregelmatig is.

Wanneer u denkt dat dit het geval is, kunt u het beste de melodie na het zingen nog een keer beluisteren. Hoort u dan inderdaad een onregelmatigheid, geef dan a.u.b. het betreffende psalmnummer aan ons door via het contactformulier.


Metronoom

Wat betekent de term 'Metronoom' bij de speler?

Een metronoom is een instrument om een muzikaal tempo weer te geven. Lees er alles over op de pagina over Metronoom bij Wikipedia.

 


 

Psalm 18

Bij psalm 18 is de melodie iets langer dan de voorzang.

Dat klopt. Psalm 18 is een beetje een vreemde eend in de bijt. Een gewoon vers is 8 regels. Daarnaast is er een voorzang van 4 regels en het laatste vers is 6 regels. De structuur en techniek van Psalmboek.nl is ingericht op twee soorten melodieën per psalm: halve en hele verzen. Een derde variant maakt het dus wat lastig. Daarom hebben we er voor gekozen om bij de voorzang de melodie van het laatste vers te plaatsen. Dan zijn er twee regels teveel. Beschouw dat maar als het naspel.

 


 

Twaalf artikelen des geloofs - eerste berijming

Ik mis de eerste berijming van de Twaalf artikelen des geloofs op het overzicht met psalmen en gezangen.

Dat komt door een ruimteprobleem: 150 psalmen en 10 gezangen vormen samen mooi 8 kolommen van 20 liederen. Die ene extra berijming van de twaalf artikelen kwam dus qua ruimte nogal slecht uit

Omdat er meerdere mensen naar vroegen, hebben we hem nu toch opgenomen. Hij staat echter niet op het overzicht. U kunt de tekst en melodie bereiken door te klikken op Twaalf artikelen - eerste berijming.

Wilt u hem vaker zingen, maak er dan even een favoriet van door middel van Ctrl-D.

 


 

Melodiën downloaden

Kan ik de melodiën ook downloaden, bijvoorbeeld om ze op een CD te zetten?

Ja, dat kan via de site van Gert van Ginkel op de pagina over de Psalmen.


Vragen of feedback

Staat uw vraag er niet bij en heeft u toch een vraag, wens of opmerking over Psalmboek.nl? Neem dan contact op via het contactformulierKijk ook eens bij het uitgebreide artikel met 10 veelgestelde vragen over de Psalmen.


Sponsor:

Jongbloed Media

Bijbels met Psalmen

Bijbels Herziene Statenvertaling

Bijbels voor jongeren

Kinderbijbels

Uitgeverij Groen