G
Gebed (2 Uw Naam worde geheiligd)
Gebed (7 Leid ons niet in verzoeking...)
Gebed (8 Want Uw is het Koninkrijk...)
Gebed (dat God Zijn naam en kracht verheerlijke)
Gebed (in angst en nood) / benauwdheid
Gebed (in tijden van hooggaand zedenbederf)
Gebed (om bewaring op den weg der godsvrucht)
Gebed (om versterking in godsvrucht)
Gebed (om vrij te zijn van wereldsgezindheid)
Geboden (Hoe wij gezind moeten zijn t.a.v. Gods -)
Geloofsbelijdenis - belijdenis doen
Geween (door gejuich vervangen)
God is een Schild en Schuilplaats
Godsverheerlijking (Blijmoedige en volstandige -)
Goede vrijdag - lijden van Jezus
Goede werken | Vruchten van de Geest
Gebed (7 Leid ons niet in verzoeking...)
Psalm 17 : 3
Ik zet mijn treden in Uw spoor,
Opdat mijn voet niet uit zou glijden;
Wil mij voor struikelen bevrijden,
En ga mij met Uw heillicht voor.
Ik roep U aan, 'k blijf op U wachten,
Omdat G', o God, mij altoos redt,
Ai, luister dan naar mijn gebed,
En neig Uw oren tot mijn klachten.
Samenzang Psalm 17 Tekst en beeld Psalm 17
Gekoppelde kernwoorden
Dienstknecht - dienaar van God
Gebed (2 Uw Naam worde geheiligd)
Gebed (7 Leid ons niet in verzoeking...)
Gebed (om bewaring op den weg der godsvrucht)
Geloofsbelijdenis - belijdenis doen
Gebed (7 Leid ons niet in verzoeking...)
De bede "Leid ons niet in verzoeking" uit het Onze Vader (Mattheüs 6:13) vraagt om Gods leiding en bescherming tegen zonde en kwaad. Het is een oproep tot afhankelijkheid van Gods genade in het dagelijks leven, waarin verzoekingen en beproevingen onvermijdelijk zijn.
Bijbelse achtergrond
-
Verzoeking en beproeving:
- In de Bijbel verwijst verzoeking naar een situatie waarin een mens wordt geconfronteerd met de mogelijkheid om te zondigen. In Jakobus 1:13 staat: "Laat niemand zeggen, als hij verzocht wordt: Ik word door God verzocht. Want God kan niet verzocht worden door het kwaad en Hijzelf verzoekt niemand."
- God kan echter wel beproevingen toestaan om het geloof van Zijn kinderen te testen en te versterken, zoals bij Job (Job 1-2) of Abraham (Genesis 22:1-2).
-
Christus als voorbeeld:
- Jezus Zelf werd verzocht in de woestijn (Mattheüs 4:1-11), maar weerstond de verleiding door Gods Woord te gebruiken. Dit benadrukt dat het overwinnen van verzoeking alleen mogelijk is door Gods kracht en waarheid.
Gereformeerde traditie
De Heidelberger Catechismus (Zondag 52) legt uit dat deze bede een erkenning is van onze zwakheid: "Wij zijn van onszelf zo zwak, dat wij geen ogenblik kunnen standhouden. Daarbij voeren ook onze doodsvijanden, de duivel, de wereld en ons eigen vlees, onophoudelijk oorlog tegen ons". Het gebed is een oproep tot Gods bescherming en kracht.
De Dordtse Leerregels (Hoofdstuk 5, Artikel 4) bevestigen dat gelovigen door de kracht van de Heilige Geest worden beschermd tegen de vernietigende kracht van de zonde, ook al blijven ze vatbaar voor verleidingen.
Wat zeggen Matthew Henry en Kohlbrugge?
Matthew Henry ziet deze bede als een erkenning van de constante dreiging van zonde en de noodzaak om God als onze enige toevlucht te zien. Hij wijst erop dat het gebed vraagt om bescherming tegen situaties waarin de zwakheid van het vlees ons kan laten struikelen.
Kohlbrugge benadrukt dat "Leid ons niet in verzoeking" een uitdrukking is van de nederigheid van de mens. Hij stelt dat deze bede erkent dat de mens in eigen kracht nooit kan standhouden tegen de duivel of de zonde. Het is een oproep om in alle situaties op Christus te vertrouwen.
Geestelijke betekenis
De bede "Leid ons niet in verzoeking" roept op tot een diep besef van onze afhankelijkheid van God. Het erkent dat zonder Zijn hulp zonde onvermijdelijk is, maar ook dat Hij trouw is om ons te sterken en te beschermen. Zoals 1 Korinthiërs 10:13 zegt: "God is getrouw; Hij zal niet toelaten dat u verzocht wordt boven wat u aankunt, maar Hij zal ook met de verzoeking de uitweg geven, zodat u die kunt verdragen."
Deze bede leert ook om te bidden voor Gods leiding weg van situaties die ons geloof zouden kunnen ondermijnen, en om kracht om te volharden in het midden van beproevingen. Het eindigt met de verzekering dat God regeert en in staat is ons te bewaren: "Want van U is het Koninkrijk, en de kracht, en de heerlijkheid, tot in eeuwigheid. Amen."