Uit het boek Openbaring - inleiding
Auteur: ds. W. Pieters
Een nieuwe jaargang, een nieuwe rubriek. Een gezegde luidt: afwisseling van spijze doet eten. Elke dag boerenkool, al zou het je lievelingskost zijn, is niet precies wat je wenst. De Bijbel bevat heel verschillende soorten boeken: geschiedenissen, spreuken, profetieën, brieven. Daarom is het goed om uit die verschillende genres wat te overdenken.
Het laatste boek der Heilige Schrift is een heel bijzonder boek. Het is een apokalypse of openbaring. Het is een boek vol symbolen, visioenen en beeldspraken. En beeldspraak op de juiste manier verstaan is nog niet zo eenvoudig. Daarom zijn er heel wat verschillende uitleggingen, juist van dit laatste boek.
Wat in het eerste vers al duidelijk is, is dat het niet de "Openbaring van Johannes" genoemd mag worden. Lees maar:
"De openbaring van Jezus Christus, die God Hem heeft gegeven, om Zijn dienstknechten te tonen de dingen die spoedig moeten geschieden; en die Hij door Zijn engel heeft gezonden, en aan Zijn dienstknecht Johannes te kennen heeft gegeven."
Het is de openbaring of bekendmaking van Jezus Christus. Deze openbaring heeft God aan Zijn Zoon gegeven. En Jezus Christus heeft deze openbaring weer aan Johannes bekendgemaakt. Er is dus niets bij van Johannes, de aardse of menselijke schrijver. Maar alles wat je in dit boek leest, heeft Johannes eenvoudigweg gezien en gehoord en toen precies zo op schrift gesteld. We lezen dus een oog- en oorgetuige-verslag van wat God aan Zijn Zoon schonk, en wat Gods Zoon door middel van een engel aan Johannes schonk, en via Johannes weer aan jou en mij schenkt.
Dat er niets van de mens bij is, betuigt Johannes nog eens (ten overvloede) in het tweede vers:
"Die het woord van God betuigd heeft, en de getuigenis van Jezus Christus, en al wat hij gezien heeft."
Best de moeite waard dus om er ons eens wat nader op te bezinnen.
Dit wordt nog duidelijker wanneer we het derde vers lezen:
"Zalig is hij die leest, en zijn zij die horen de woorden van deze profetie, en die bewaren hetgeen daarin geschreven is."
Nou, wie zou niet zalig willen zijn? Lees dan dit boek. En bewaar het.
Bewaren ... Wat houdt dat in? Zalig ben je niet als je dit boek alleen maar leest, bestudeert, maar als je het bewaart. Niet in de kast, of in een kluis, maar zoals we van Jezus' moeder lezen in Lukas 2 vers 19. Daar gaat het over wat de herders hebben te vertellen:
"Maria bewaarde deze woorden alle te zamen, overleggende die in haar hart."
Of zoals Mozes meermalen zegt tot het verbondsvolk op weg naar Kanaän, zoals in Deuteronomium 4 vers 2:
"Gij zult tot dit woord dat ik u gebied, niet toedoen, ook daarvan niet afdoen; opdat gij bewaart de geboden van de HEERE, uw God, die ik u gebied."
Waar gaat het uiteindelijk om in het boek Openbaring? Wanneer we na de inleiding lezen wat het opschrift is, dan denk ik dat we de uiteindelijke bedoeling precies te pakken hebben. Wat lezen we namelijk in vers 4? Dat Johannes GENADE en VREDE aan zijn lezers toewenst van HEM DIE IS EN DIE WAS EN DIE ZAL KOMEN; van DE ZEVEN GEESTEN VOOR GODS TROON; en van JEZUS CHRISTUS DIE DE TROUWE GETUIGE IS, DE EERSTGEBORENE UIT DE DODEN EN DE OVERSTE VAN DE KONINGEN DER AARDE.
Anders gezegd: het boek Openbaring wil de lezers ervan verzekeren dat zij die hun vertrouwen onvoorwaardelijk op God stellen, veilig zijn in het midden van al de gruwelijkheden die volgens het vervolg van het boek staan te gebeuren.
Wie het boek niet vanuit deze basishouding bestudeert, gaat verkeerd, na kortere of langere tijd. Wie het boek leest met de nieuwsgierige vraag hoe het morgen of volgende eeuw precies zal zijn in de wereld- en kerkgeschiedenis, raakt in een labyrinth verward. Wie theorieën grondt op visioenen, loopt vast. Wie echter bij het lezen niet nieuwsgierige, maar existentiële vragen stelt, vragen die het hart raken, die de geloofsomgang met Christus raken, die krijgt troost; die grijpt moed.
Laten we daarom eerbiedig vragen het laatste bijbelboek te mogen benaderen vanuit de lofprijzing, die direct volgt op de zegenwens (vers 5-6):
"Hem, Die ons heeft liefgehad, en ons van onze zonden gewassen heeft in Zijn bloed; en Die ons gemaakt heeft tot koningen en priesters voor God en Zijn Vader; Hem zij de heerlijkheid en de kracht in alle eeuwigheid. Amen."
Is "ons" ook waar voor jou?